Vanaf mijn jonge jaren ben ik altijd geïnteresseerd geweest in electriciteit en radio's in het bijzonder.
Dit onderdeel van m'n website gaat natuurlijk verder dan de jonge jaren want het geknutsel is nooit opgehouden.

Radioclub

RadioclubIn mijn jeugd waren er via verschillende kerken allerlei activiteiten in jeugdhuizen, waaronder een radioclub, waar ik enkele jaren lid van geweest ben. Op de foto hiernaast was ik waarschijnlijk een jaar if dertien of veertien.  In die tijd waren er bijna uitsluitend radio buizen, transistoren waren juist in ontwikkeling. In het begin nog niet uit silicium maar germanium, waarvan we twee types mochten gebruiken (OC13 en OC14)
De grap daarvan was dat als je die met een (geïsoleerde) tang vast pakte en de twee overige pootjes in het stopcontct stopte, dan kreeg je een ongelooflijke KNAL!

Oom Rien nam mij mee naar Radio Wiener op de Kruisstraat om daar een oude radio te kopen. Dat ding zou een klein deffect hebben waar ik m'n tanden maar eens in moest zetten. De radio heeft nooit gespeeld, maar ik het er wel veel onderdelen aan over gehouden, want ik heb het ding gesloopt.

Heel lang geleden heeft Philips voor jongens een bouwpakketje uitgebracht om een radio mee te bouwen. Nou ja radio, het ding had geen enkel versterkend onderdeel (buis of transistor) met gevolg dat er uit het kristal oortelefoontje, tussen de ruis op de middengolf  iets van spraak of muziek te beluisteren viel. Maar ja, je moest ergens beginnen en veel hadden we niet te makken.Pionier

Zendamateur

Maar al dat geknutsel heeft ertoe geleid dat ik al vroeg radio zendamateur was met licentie en een zelf gebouwde zender. In die tijd werd de zender nog ter plaatse gekeurd door de PTT. Mijn callsign was PA0PUB. De communicatie ging niet met een '27Mc bakkie' maar op 2 meter of wel 144 - 146 Mhz en 70 cm of wel 430 - 440 Mhz. Met een beperkt zendvermogen heb ik leuke verbindingen gemaakt met noord Frankrijk en west Engeland. Niet spectaculair in de wereld van zendamateurs maar wel voor mij.

 

Amateurs die met elkaar communiceren, dat klinkt zo:

Er zijn wel eens wat 'problemen' geweest, b.v. een buurman klaagde dat ik op zijn babyfoon te horen was. Maar wat bleek: hij had een lange draad van boven naar beneden aangebracht met een microfoon op de slaapkamer van het kind en een versterker met luidspreker beneden, Ja, zo'n lange antenne is vragen om problemen. Ik heb met enkele condensatoren de zaak ongevoeling kunnen maken voor mijn 'inspraak'.
Een Philips Medical Systems collega die in Best een paar straten verder woonde, zat zondagsmiddags te studeren, boven op zijn studeerkamer zijn huiswerk voor de avond HTS te maken. Hij had een radio aanstaan waarop waarop ik luid en duidelijk te horen was met "Test van PA0PUB". 's maandags kwam hij verhaal halen, maar toen ik hem uitlegde dat een goedgekeurde SSB zender onmogelijk de oorzaak kon zijn van zijn probleem. Het probleem was: een goedkoop ondeugdelijk draagbaar radiootje.

PE2EVO

Ter bevestiging van de verbinding werden (en worden nog altijd) "OSL" kaarten uitgewisseld, die door de vereniging (VERON) verstuurd werden naar buitenlandse verenigingen. Helaas heb ik mijn QSL-kaart niet meer, maar de QSL-kaarten van de stations waar ik een verbinding mee gemaakt heb, heb ik nog wel en ook die van PE2EVO, het amateurstation in het Evoluon. Als je daar een verbinding mee maakte en de QSL kaart kon tonen, dan had je gratis toegang tot het Evoluon en ik heb daar dan ook vele malen gebruik van gemaakt. Oh ja, nog even dit: VERON staat voor Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland

 

 

Op de foto links onder, mijn ammateur apparaten waaronders twee "Transceivers" (dat is een combinatie Transmitter en Receiver, dus zender en ontvanger) en diverse convertors. De transceivers zijn niet zelf gebouwd want voor de lage prijs van dat fabrieksspul, is zelfbouw niet meer interessant. De PTT kwam ook niet meer thuis keuren want de gekochte apparatuur had een type goedkeuring.

Inmiddels staan de antennes die nodig waren van het dak af en als ik nog eens wat wil luisteren dan gebruik ik wat eenvoudige antennes.

Amateur zendersAlles staat in de komode waar zowel Marcel als Peter op de klep hebben gelegen.
Op de foto, bovenin links: een rekje met QSL kaarten;
2 meter SSB tranceiver, 1Watt output;
een 10meter - 2 meter converter;
SWR meter met een 10 centimeter converter er bovenop;
een 2 meter - 70 centimeter transverter.

Links onder, een scanner;
een 2 meter FM tranceiver, 10 Watt output;
Voltmeter en 12Volt voeding;
bovenop de voeding, een 10Watt eindtrap voor de SSB transceiver

Dat boek op de klep heb ik er natuurlijk voor de grap neergelegd, maar boeken over ontvangers, zenders, antennes en testapparatuur heb ik natuurlijk ook en nog steeds

 

Computer

Al in de late 70tiger jaren was ik bezig met computers, voorzover je van computer kon spreken! De hardware was ronduit onbetaalbaar en de software niet minder, zoals te zien is op deze advertentie hiernaast die uit december 1978 is.

CPM Ad Dec 11 1978

Het zal dan ook niet verbazen dat ik de software niet gekocht heb, nat zo min als andere hobbyisten dat deden. Kopieer beveiliging bestond nog niet, dus als iemand software kon bemachtigen werd dat volop gedeeld.
PC's bestonden nog niet en Microsoft was ook nog niet opgericht. Alles moest dus zelf gebouwd worden, zoals te te zien is op onderstaande foto's.

Op de foto links, printplaten met chips, die toen in IC's heette, wat staat voor Integreted Circuit. Maar ja dat in de LageLanden natuurlijk veel te moeilijk.
Op de tweede foto van links zijn de achterzijde van de printplaten te zien, elk draadje één voor één gesoldeerd Eén print heb ik hier weggelaten (de onderste op de linker foto) omdat dat een kant en klare print is van, nou ja je weet wel. De print met het afwijkende formaal is de video generator. Nou ja video, uitsluitend karakters waren mogelijk, zoals op de rechter foto te zien is.
Op de rechter foto is te zien wat het totaal aan instructie was waar CP/M met te besturen was. Bijvoorbeeld PIP, wat staat voor Peripheral Interchange Program, waarmee je dus een bestand van diskette A: naar B: kon kopieeeren. Overigens is deze versie van CP/M 3.0 ofwel CP/M plus. De versies daarvoor konden nog minder, maar PIP was wel al mogelijk.

CPM panelen bedrading CP M Plus CPM screenshot

 

Orgel

Toen ik een jaar of vijftien was heb ik voor- en samen met een vriend een elektronisch orgel gebouwd, met twee klavieren en een 52-tonig pedaal. Het was een Dr. Böhm bouwpakket wat volledig in onderdelen geleverd werd en tot op het laatste schroefje en weerstandje in elkaar gezet moest worden. Maanden hebben we er avond aan avond aan gewerkt, maar het resultaat was een geweldig orgel.

Later, bij Philips (de eerste periode) "vond ik bij toeval" een Philicorda (electronisch orgel) in onderdelen, die ik thuis in elkaar heb gezet en aangevuld heb met zelfbouw onderdelen. Het ding was niet helemaal compleet, daarom heb ik er zelf een versterker in moeten bouwen. Philicorda Ook een nagalm en leslie (waar ze bij Philips nog nooit van gehoord hadden) heb ik er in gezet en het geluid was best goed. Je komt dit model nergens tegen dus het is volgens mij nooit in productie geweest. Ja, in het 2de Philips museum, waar deze foto gemaakt is. Marcel heeft hierop een tijdje gespeeld en kreeg ook muziekles. Toen hij daar geen zin meer in had heb ik het orgel opgeruimd.

Hoezo het 2de Philips museum? Gebleken is dat op het industrieterrein De Hurk in Eindhoven een stel ex Philips medewerkers het erfgoed van Philips conserveerd. Zeer de moeite waard en, althans voor mij, meer waardevol dan het museum in de binnenstad. Kwam er warempel nog een een collega tegen, die ik sinds +/- 1978 niet meer gezien had. Seth Ignatio die in de meetkamer pal voor mij zat, liep er rond en knapt apparaten op die er zo nu en dan binen gebracht worden. In de meetkamer hadden we meettafels met uitgebreide electrische installatie, inclusief zware soldeertrafo's. Set, een boomlange zwarte vent die sigaretten rookte stak altijd een schroevendraaier in de soldeertrafo tot de schroevendraaier ging gloeien en stak daarmee zijn sigaret aan.

Bier en wijn

Enkele jaren heb ik me gewaagd aan het brouwen van bier en het maken van wijn. Leuk en vooral lekker, althans als het lukt. Uiterst links op de foto is nog net een stukje van de brouwketel te zien, Brouwerijdie ik gemaakt heb van een bierfust. Rechts er naast, een zelf in elkaar geknutselt disteleerketeltje, in tempex verpakt.

Wijn maakte ik het liefst van vlierbessen, want van druiven was toch wel een lastige opgave om goed te klaren. Vlierbessenwijn smaakt zoiets als port, maar bevat minder alcohol. Wel een procent of 11, maar dat is voor port te weinig.

Bier heb ik dus in dat fust gebrouwen en heb daarbij gebruik gemaakt van "Thermocoax", een opgerolde coaxiale draad die via een regelaar op 230 volt aangesloten was. De regelaar (ICS90) was zo geprogrammeerd dat een bepaald tijd/temperatuur profiel ontstond, met andere woorden verwarmen tot een bepaalde temperatuur in een bepaalde tijd en daarna een bepaalde tijd rusten. Dat in drie keer tot het kookpunt. Op zich werkte dat wel maar duurde ontzettend lang, daarbij kwam bij het koken zoveel stoom vrij, dat ik ventilatoren bij heb moet te zetten om de stoom af te voeren. Het geheel vond namelijk plaats in de schuur!

Het hele spul heb ik op marktplaats gezet (daar is de foto nog van) en verkocht aan een enthousiaste jonge gast die helemaal uit de randstad alles op kwam halen.

 

Model vliegtuigen

Niet in de laatste plaats vanwege de interesse van Peter voor de luchtvaart, heb ik wat geknutseld met modelvliegtuigen. fsimNiet dat dat een groot succes is geworden, want ook daar gaat veel tijd in zitten. Er staat nog steeds een model met brandstofmotor op zolder, maar die heeft nooit gevlogen, wel getaxied en toen bleek dat er nog veel werk aan was.

Dat de luchtvaart mij ook interesseerde uit zicht in het feit dat ik jaren achteeen met flightsimulator "gespeeld" heb. Peter had er niet echt veel belangstelling voor maar Maarten des te meer. Dat wil zeggen Maarten vloog niet echt, maar deed het liefst taxien, niet over de taxibanen of andere geplaveide wegen, maar dwars door gebouwen heen, bomen plat maaien enzovoort.

 

 

 

Moestuin

In Best is een moestuinvereniging, waar ik een jaar of vijftien een moestuin heb gehad van 100 m2. Aanvankelijk samen met m'n zwager, Will Schimmel (zijn oom: Ome Jan was er ook vaak bij) en later alleen. Maarten ging toen hij nog heel klein was wel eens mee (foto links).
Beide foto's zijn gemaakt in de tijd dat Will en ik beide tuinen nog samen waren maar gescheiden door stoeptegels op de zijkant geplaatst. Op de foto rechts is wel te zien waarom ik er uiteindelijk toch weer mee gestopt ben; tijd. Als je een moestuin goed bij wil houden ben je daar zeker drie ochtenden in de week aan kwijt, en dat werd me te veel.

Maarten Maarten en opa

 

Muziek

Bij de beschrijving van mijn jeugd schreef ik al dat ik op de LTS geïnteresseerd ben geraakt in klassieke muziek. Dat is niet echt een hobby geworden in de zin van het bespelen van een muziekinstrument, maar ik heb wel een flinke hoeveelheid klassieke cd's. Hoofdzakelijk van Bach, Beethoven, Handel, Haydn en Mozart, wat voor mij de componisten zijn die mij het meest aanspreken. Toen onze jongens klein waren, maar ook later, heb ik ze vaak meegenomen naar concerten in het Frits Philips muziekcentrum in Eindhoven en het Speelhuis in Helmond. Opera en operette hebben mij nooit getrokken en nooit bezocht, maar er is één uitzondering. Vorig jaar (2019) zag ik op YouTube een opname van een jonge sopraan; Regula Mühlemann, deze Mozart was het.

Ik was helemaal “verkocht” en heb alles bekeken wat er op YouTube van deze jonge dame te vinden is, onder andere deze, die eigenlijk tussen de twee delen van het het vorige stuk in hoort, en mijn ultieme favoriet is.
Maar ook deze is ongelooflijk mooi en wat te denken van dit stuk (het muziekstuk wel te verstaan) zeker twee minuten blijven kijken en luisteren.