De jonge jaren
Op 10 mei 1948 ben ik geboren in Eindhoven, in de Schootsestraat in het stadsdeel Strijp. Mijn ouders woonden in bij de vader (grootmoeder heb ik nooit gekend) van mijn moeder, maar ik kan me daar verder niets van herinneren. Ja ome Koos daar weet ik nog iets over. Het was helemaal niet zo zeker dat ome Koos terug zou komen uit Duitsland daarom is mijn oudere broer Feiko, die in 1945 geboren is, naar hem vernoemd is (De doopnaam van oom Koos is ook Feiko). Daardoor was hij dus niet vernoemd naar een grootvader, wat in die tijd de gewoonte was. Ik heet daarom naar mijn beide grootvaders, Gerard Jan, respectievelijk van vaders- en moeders kant, want ook die volgorde was belangrijk geloof ik.
Mijn oudere broer en zus zijn eveneens in de Schootsestraat geboren.
Nog voor dat ik naar de kleuterschool ging zijn we verhuisd naar de Dahliastraat in het stadsdeel Stratum.
De foto rechts is daar gemaakt, en inderdaad, die krullenbol, dat ben ik. Inmiddels is die wijk platgegooid en weer opnieuw opgebouwd.
Tegen de tijd dat ik naar de lagere school ging zijn we verhuisd naar de Waterroosstraat , in de buurt maar wel dichter bij de lagere school!
Later, zo rond de tijd dat ik van de lagere school af kwam zijn we weer verhuisd, terug naar het stadsdeel Strijp, naar de Lievendaalseweg.

Nu ik dit schrijf valt me op dat het verhuizen synchroon verlopen is met de school overgangen!
Er stond tegenover ons huis op de Lievendaalseweg een oude boerderij, die vroeger het gemeentehuis geweest was van Strijp, toen het nog niet als stadsdeel van Eindhoven geannexeerd was. In de tijd dat wij er woonden is het historische pand helaas afgebrand.
We hadden toen een TV, zwart/wit natuurlijk en gekregen van een tante die een nieuwe had gekocht met een groter beeld.
Boven op de TV staat een foto van opa van moeders kant. Het radiootje wat ook op de foto staat, een Philetta, dateert van net na de tweede wereld oorlog en heb ik nog steeds. Of het ding het nog doet weet ik niet want aansluiten is een heel gedoe. Er moet een buiten antenne en aarde op aangesloten worden anders komt er geen geluid uit.
Kleuter- en lagere scool
De kleuterschool was gevestigd in een klein gebouw "Elim" aan de Leenderweg,
waar ook "gekerkt" werd door de gereformeerde kerk. De meeste kinderen op deze foto ken ik nog wel, mede doordat de meesten ook bij mij op de lagere school bij mij in de klas gezeten hebben.
De lagere school waar ik op heb gezeten was natuurlijk ook in Eindhoven, ook aan de Leenderweg. Een prachtig oud gebouw, twee verdiepingen met lokalen en een zolder (zie foto onderaan).
In de tweede klas (die nu groep 4 heet) hadden we juffrouw De Schiffart, die de "knijptang genoemd werd". Een oudere statige vrouw, waar ik me maar één ding van kan herinneren (lees de pop-up).
In de vierde klas hadden we meneer Breidenbach, waar ik ook nog een verhaal over weet.
Op de foto, een schoolreisje naar Schiphol met de vijfde klas. Rechts de onderwijzer meneer Huisman, een aardige man die wel eens uit de slof kon schieten. 
Toen ik in de zesde klas kwam was het "hoofd der school" Van Reenen verdwenen (gepensioneerd denk ik) en zijn plaats werd ingenomen door de heer Spleet. Na de lagere school wilde ik eigenlijk naar de Philips bedrijfsschool, maar daarvoor bleek ik te jong! Dus heb ik een toelatingstoets gedaan voor een vrij nieuwe protestantse (belangrijk) LTS. Meneer Spleet was het daar niet mee eens, hij wilde mij nog een jaar houden en daarna naar de MULO. Maar ik wilde daar niet van weten want daar leer je geen vak, toch?
De lagere school is niet meer als school in gebruik, maar als medisch centrum. Het witte gebouwtje, op de foto links vooraan, is de gymzaal die later bijgebouwd is.
De puist daarachter schuil gaat was de eerste klas, tegenwoordig heet dat groep 3, die ook niet gelijk met het hoofdgebouw gezet is. Boven op zolder waren geen lokalen maar daar werd handenarbeid gegeven door dhr. Van der Woerd. Rechts op de foto, waar twee dakramen in het pannendak zitten, is ook bijgebouwd en was vroeger een open fietsenstalling.
LTS en vervolg
Ik ging dus naar de LTS "De Brug"
aan de Limburglaan in Eindhoven, en dat begon natuurlijk met de brugklas.
Het eerste wat we moesten maken was een houten bakje om je werkstukken in te bewaren. Ik heb het bakje nog altijd en gebruik het om wat rommeltjes in te bewaren. Op de voorzijde m'n leerlingnummer, wat voor mij dus 192 was. Zo nieuw was de school, dat ik de 192ste leerling was, de tweede lichting! Toevallig was 192 de middengolf frequentie van radio Veronica toen de uitzendingen nog vanaf het schip kwamen en waar ik altijd naar luisterde. Tineke de Nooy was één van de DJ's en de uitzendingen begonnen met "Eén negen twee, goed idee, luister mee naar Veronica".
In de brugklas zou bepaald worden of je de hout- of de metaalrichting uit zou gaan en aansluitend aan de metaal richting de opleiding tot elektricien. En dat laatste was natuurlijk de bedoeling! 
Echter, ik bleek niet in staat om een blok ijzer vlak en haaks te vijlen, dus zat de metaalrichting er niet in en is het de houtrichting geworden.
Machinaal hout bewerken werd gegeven door dhr. Dros, maar dat was pas in de derde klas. 
Deze (foto rechts) vlakbank (een schaafmachine) stond natuurlijk uit toen deze foto gemaakt is. Overigens heeft is de leraar houtbewerken (zonder machines dus), dhr. Van der Vlist met zijn vingers in de draaiende bijtelas geschoten toen hij met voorbereiding voor de eerste examenklas bezig was. Oeps, vingertoppen er af.
Deze kruk (links, rechts ben ik zelf) was een werkstuk uit de les "Machinaal houtbewerken" en leeft nog steeds. Ik weet niet meer met welk punt het beoordeeld is, maar het was hoog.
In de laatste klas werd het vak "bouwtimmeren" toegevoegd aan het lespakket. In een loods bij de school werd het stellen van kozijnen, profielen en bekisting ons aangeleerd.
Het was een christelijke school, dus er was ook een dominee die ons 1 uur
in de week bijbracht hoe we ons hoorden te gedragen (Ja hoor, bouwvakkers in spé),en muziekles kregen we zelfs!!
Na de LTS heb ik via de "Stichting Leerlingstelsel" voor Aspirant Gezel geleerd. Eén dag in de week naar school voor de theorie, en praktijk bij een bij de stichting aangesloten aannemer, in mijn geval Aannemersbedrijf Van der Heijden in Eindhoven. Na wat verbouwingswerken heb ik in Budel gewerkt, op de legerplaats waar Duitse militairen gelegerd waren. Onder andere een sporthal, een school en een open autostalling werden er gebouwd.
In de bouw veranderde je makkelijk van werkgever, dus ik bij Bouwbedrijf Janssen, gewerkt aan een woning in de Beemd (een open vlakte achter de LTS) daarna bij de Gebroeders Raaymakers in Aalst, die hadden een systeembouw ontwikkeld voor bedrijfsgebouwen. Ondermeer in Best staan aantal gebouwen op het industrieterreinen. De stoelenfabriek ...... is er één van.
Tot aan m'n diensttijd heb ik bij (de naam weet ik niet meer) gewerkt aan de Sociale Academie, in de Le Sage ten Broeklaan in Eindhoven achter de Stadsschouwburg, inmiddels al weer gesloopt. De uitvoerder en vooral zijn assistent Paul Delissen hebben mij gepusht om een opleiding tot uitvoerder te gaan doen, bij het Bouwkundig instituut. Met mijn vooropleiding zou dat in 1 jaar haalbaar moeten zijn. En inderdaad ik ben voor het examen geslaagd, waardoor de directeur, dhr. Roeters (directeur), apetrots was dat aan zijn instituut, een achttien jarige het tot uitvoerder had geschopt.

Militaire dienst
Op mijn 18de jaar ben ik gekeurd voor militaire dienst en in het jaar dat ik 19 werd (1968) ben ik opgeroepen om me te melden en Hare Majesteit te dienen! Na mijn opleiding tot chauffeur in Tilburg ben ik terecht gekomen op de Generaalmajoor De Ruijter van Stevening kazerne in Oirschot, die toen nog legerplaats Oirschot heette.

Ik was ingedeeld bij de BeVo compagnie als chauffeur op een YA 314 (ik sta rechts, links op de foto) heb ik heel veel transporten gedaan in Nederland en Duitsland. Een Daf YA 314 is voor wegtransport en is een lichte uitvoering van de "Dikke Daf", die voor de zandhazen bedoeld was.
Onder de tab "LTS" heb ik al geschreven dat timmerman toch niet het beroep was dat ik echt ambieerde. Gelukkig hadden we in dienst de zogenaamde "Welzijnszorg", waar je tegen zeer lage kosten (misschien was het wel gratis, maar dat weet ik niet meer) kon studeren bij PBNA, een gerenommeerd instituut voor schriftelijke studies in Arnhem. Daar hadden ze een cursus Radiomonteur, die ik volledig gevolgd heb.
Nog voor het einde van mijn diensttijd heb ik gesolliciteerd bij Philips, mede op advies van oom Rien, die ik er van verdacht heb mij bij de personeelsfunctionaris aan te bevelen.
Afgezwaaid, zoals het verlaten van dienst heette, ben ik in juli 1969. Voor die gelegenheid hebben we met het hele peloton een geboortekaartje laten drukken en naar familie en bekenden gestuurd.